Quiche is een heerlijke maaltijd waar je van alles in kan verwerken. Ideaal dus om restjes op te maken. Zelf vind ik quiche het lekkerst met een bodem van zelfgemaakt deeg. En gelukkig is dat deeg helemaal niet moeilijk om te maken!

 

Quichedeeg:

120 gram bloem
50 gram boter
1 ei
tl zout
tl gedroogde kruiden (bijv. Italiaanse of Provençaalse)

Bereiden:

Doe de bloem in een kom en snij de boter er in blokjes doorheen. Doe dan het ei erdoor en kneed met je handen (of in een keukenmachine) tot een elastisch deeg. Voeg tot slot zout en kruiden eraan toe en maak er een bal van. Pak deze in plasticfolie en leg een halfuurtje in de koelkast.

Voor dat je het deeg gaat uitrollen kan je het werkblad het beste met een beetje bloem bestuiven. En een velletje bakpapier in de quichevorm voorkomt dat je de quiche straks moeilijk uit z’n vorm krijgt.

Appareil (ei-mengsel voor over de vulling): 

6 (biologische) eieren
150 ml melk
1 tl bouillonpoeder (of een half bouillonblokje)
1 teen knoflook
100 gram geraspte kaas (parmezaan is ook lekker)

Bereiden:

Kluts in een kom de eieren door elkaar. Verwarm de melk (bijv. in een klein steelpannetje) en roer de bouillon erdoor totdat deze opgelost is. Pers de knoflook en meng samen met het melk-mengsel en de geraspte kaas door de eieren. Zorg er wel voor dat je melk niet meer kokend heet is als je dat doet, dan gaart je ei namelijk al.

Quiche met gegrilde aubergine, gedroogde tomaatjes & geitenkaas

Nodig: 1 aubergine, 1 potje (half) gedroogde tomaten, 200 gram geitenkaas.
How-to: snij de aubergine in plakken en gril ze in een grillpan of in een contactgrill. Doe de aubergine in je quiche vorm (bekleed met het quiche deeg). Laat de tomaatjes uitlekken en verdeel ze over de aubergine. Brokkel de geitenkaas erover. Het is ook lekker om hier wat gekarameliseerde uitjes aan toe te voegen (zie hier voor het recept).

Vul je vorm dan met de appareil en zet de quiche ca een halfuur in een voorverwarmde oven van 180 graden.
De quiche is goed als het ei gestold en lichtbruin van kleur is.

Quiche met gegrilde groenten en mozzarella

Nodig: 1/2 aubergine, 1/2 courgette, 1 puntpaprika, 1/2 venkel, 1 bol (buffel)mozzarella, takje verse basilicum
How-to: leg de paprika in een voorverwarmde oven van 180 graden. Snij ondertussen de aubergine, courgette en venkel in plakken. Grill de aubergine in een grillpan of op een contactgrill totdat ze mooie goudbruine streepjes hebben. De paprika kan je uit de oven halen als deze zacht is en het velletje makkelijk loslaat. Eigenlijk net voordat ze dreigen te verbranden. Terwijl je de paprika af laat koelen Hak je de basilicum fijn en snij je de mozzarella in plakken. Zodra de paprika goed afgekoeld is kan je de velletjes er heel makkelijk vanaf trekken. Verwijder vervolgens de pitjes en het steeltje door deze uit de paprika te trekken en snij de paprika in reepjes. Beleg je quiche bodem met plakken gegrilde groenten en verdeel de paprika en mozzarella er in een gezellig patroontje overheen (of mik het gewoon allemaal in je vorm, als je daar geen geduld voor hebt ;-)).

Meng de basilicum door de appareil en verdeel dit over je quiche. Zet de quiche ca een halfuur in een voorverwarmde oven van 180 graden.De quiche is goed als het ei gestold en lichtbruin van kleur is.

Quiche met pompoen, spinazie, walnootjes en geitenkaas

Nodig: 1/2 pompoen, 250 gram verse spinazie, 50 gram walnoten, 150 gram geitenkaas
How-to: rooster de pompoen ca 20 minuten op 180 graden in de oven. Als deze een beetje afgekoeld is snij je hem in blokjes en leg je deze in de met deeg beklede quiche vorm. Bak de verse spinazie kort op in een pan en laat even uitlekken in een vergiet. Voeg deze dan samen met de walnoten toe aan de quiche. Brokkel tot slot de geitenkaas erover.

Vul je vorm dan met de appareil en zet de quiche ca een halfuur in een voorverwarmde oven van 180 graden.
De quiche is goed als het ei gestold en lichtbruin van kleur is.

Quiche met witlof, ham & oude kaas

Nodig: 4 witlof stronken, 150 gram (rauwe) ham, 150 gram oude kaas
How-to: Snijd de stronken witlof door midden. Verwijder evt. het bittere hart (tegenwoordig is witlof helemaal niet meer zo heel bitter, dus eigenlijk is het wat mij betreft niet eens echt nodig). Leg de witlof in een cirkel op je ingeklede deegvorm. Leg de plakken ham erover en strooi dan de helft van de geraspte kaas eroverheen.

Vul je vorm dan met de appareil en strooi daar de rest van de kaas overheen. zet de quiche ca een halfuur in een voorverwarmde oven van 180 graden. De quiche is goed als het ei gestold en lichtbruin van kleur is.

Quiche met paddestoelen, peterselie & parmezaan

Nodig: 500 gram paddestoelen (dit kan een mix zijn, of alleen champignons. Maar net wat je lekker vindt en wat er goed verkrijgbaar is), 1 sjalotje, 1 teentje knoflook, 1 bosje peterselie, 100 gram parmezaan
How-to: Snijd de paddestoelen in plakjes. Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Doe de sjalot en knoflook met een scheutje olie in een koekenpan, laat even glazig worden en voeg dan de paddestoelen toe. Bak ze ca 5 minuten en breng op smaak met peper en zout. Hak de peterselie fijn en rasp de parmezaan. Doe de paddestoelen, peterselie en parmezaan in je beklede quiche vorm.

Vul je vorm dan met de appareil en zet de quiche ca een halfuur in een voorverwarmde oven van 180 graden.
De quiche is goed als het ei gestold en lichtbruin van kleur is.